bara-galbena.jpg

FAQ/Q&A

 

Ce înseamnă că ești atopic?

Termenul de atopie a fost introdus cu ani în urmă pentru a descrie persoanele care aveau personal sau în familie (părinți) următoarele probleme: alergii, astm, piele foarte uscată și eczemă.

Ce este eczema?

Eczemele sunt leziuni pe piele caracterizate de prezența de pete roșii, cu secreții pe suprafață, uneori cu fisuri și, cel mai important, însoțite de prurit intens (mâncărime).

Cât de frecventă este dermatita atopică?

Foarte frecventă, cu o creștere a prevalenței în ultimii ani, ajungând să fie diagnosticată la 15-30% dintre copii și la 2-10% dintre adulți. 

Când apare dermatita atopică?

Majoritatea cazurilor apar în primii 5 ani de viață, 60% din cazuri având un debut în primul an de viață. Din fericire, 70% dintre copiii cu dermatită atopică au o remisie a bolii în perioada adolescenței. Dermatita atopică poate să debuteze și la vârsta adultă, fără antecedente în copilărie. Cazurile de copii cu dermatită atopică care asociază astm alergic și alergii au un risc mai mare de manifestare a bolii și la vârsta adultă. 

De ce apare dermatita atopică?

În apariția dermatitei atopice sunt implicați: Factori genetici care produc o alterare a barierei cutanate (funcția de protecție a pielii); Defecte ale apărării imunitare; Un răspuns imunitar alterat și exagerat la alergeni (particule din mediu extern care produc alergii) și la fragmente alergizante din bacterii;

Cum se manifestă dermatita atopică?

În primul rând, cu prurit (mâncărime). Din cauza pielii uscate și a inflamației, mâncărimea localizată este prima manifestare care apare în dermatita atopică. Apariția eczemelor și localizarea lor diferă de la o persoană la alta.