bara-galbena.jpg

Descriere

Deloc Atopic: un model holistic pentru controlul dermatitei atopice

 

Există o schimbare continuă și considerabilă în livrarea de servicii integrate în dermatita atopică (DA), cu un accent sporit pe pacient și o mutare a îngrijirii mai aproape de acesta și de comunitatea lui. Pacienții cu afecțiuni ale pielii pot beneficia de o abordare integrată în furnizarea serviciilor, în principal prin îmbunătățiri ale autogestionării asistate - servicii de înaltă calitate și integrate ce au potențialul de a îmbunătăți rezultatele pacienților și de a crește calitatea vieții acestora.

Dermatita atopică este cea mai frecventă boală de piele pentru copii și adulți (Leung și Guttman-Yassky, 2014). Debutul DA este cel mai frecvent între vârsta de 3 și 6 luni, aproximativ 60% dintre pacienți dezvoltând erupția în primul an de viață și 90% până la 5 ani (Eichenfield et al., 2014). DA are un efect semnificativ asupra calității vieții pacientului și a familiei, cauzat de pruritul intens, de perturbări ale somnului, de îngrijorări dietetice și nutriționale, precum și stres psihologic asociat bolii și managementului acesteia. În general, la nivel global, până la 5-30% din populația pediatrică și 1-10% din populația adultă au dermatită atopică. (Organizația Mondială a Alergiei, 2018).

Prevalența DA este în creștere, dar există o variație considerabilă la nivel național atât în ​​prevalență, cât și în severitate. Cea mai acceptată prevalență este 10,3% (Kantor și colab., 2017). S-au raportat diferențe de gen, cu o prevalență mai mare de DA la femei (11,1% față de 9,1%, P <0,001). Deși recent a fost raportată o creștere substanțială (5-10%) a prevalenței DA în România, nu se cunoaște adevărata prevalență a DA la nivelul țării noastre.

Dermatita atopică are un impact major asupra interacțiunilor sociale, crește absenteismul la școală sau la locul de muncă, scade încrederea în sine, provoacă anxietate, depresie. Toate acestea, cumulativ, duc la scăderea calității vieții pacienților. Diferite studii au arătat că PO-SCORAD (dermatita atopică SCORing orientată către pacient) se corelează cu semnele, simptomele bolii și scorul DLQI (indice de calitate a vieții dermatologice), arătând că există o legătură foarte clară între severitatea bolii și impactul asupra calității vieții. Îngrijirea integrată are potențialul de a minimiza recurențele și de a îmbunătăți rezultatele pacienților.

Abordări multidisciplinare ale îngrijirii DA au fost dezvoltate în aprecierea interacțiunii complexe dintre factorii biologici, psihologici, comportamentali și dietetici care afectează controlul bolii și gama largă de cunoștințe, abilități și sprijin de care pacienții și familiile au nevoie să gestioneze și să facă față eficient bolii.

Dovezile disponibile sugerează efecte benefice ale intervențiilor integrate în îmbunătățirea severității bolii și a calității vieții, în special pentru pacienții cu boală moderată până la severă. Serviciile integrate pot fi definite ca „un set coerent de metode și modele privind nivelurile de finanțare, administrative, organizaționale, de furnizare a serviciilor și clinice, concepute pentru a crea conectivitate, aliniere și colaborare în cadrul și între sectoarele de tratament și de îngrijire” (OMS, 2016). Scopul modelelor integrate este de a îmbunătăți calitatea îngrijirii și calitatea vieții, satisfacția pacienților și eficiența sistemului pentru oameni, prin împărțirea mai multor servicii, furnizori și setări. Integrarea serviciilor este necesară, deoarece prevalența în creștere rapidă a bolilor cronice reduce sănătatea populației, crește cererea de sănătate și îngrijire socială (și are consecințe macroeconomice asupra consumului, acumulării de capital, productivității muncii și a forței de muncă).

Proiectul prezintă un model propus pentru furnizarea de servicii de DA integrate, luând în considerare lacunele și barierele actuale pentru îmbunătățirea rezultatelor și calității vieții pacienților.

Așadar, prin prezentul proiect se dorește dezvoltarea și implementarea unui model de intervenții multidisciplinare pentru cei cu Dermatită Atopică (DA), având scopul de a obține rezultate concrete precum un mai bun control al evoluției bolii, creșterea aderenței și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu această afecțiune.